MasterChef na ZŠ Vyhlídka

Dne 2. a 3. 5. 2023 se uskutečnily na ZŠ Vyhlídka projektové dny 8. a 9. ročníků, které se nesly v duchu světoznámé soutěže MasterChef a patřily jak jinak než kulinářskému umění.

Velké kuchařské klání dvanácti soutěžních dvojic mladých kuchařů a kuchařinek bylo zahájeno v úterý 2. 5. 2023 v 8:00h úkolem se zadáním-vytvořit pokrm ze studené kuchyně. Nabídka surovin, ovoce a zeleniny byla velmi pestrá, týmy byly dobře připraveny, úlohy v týmech byly rozděleny, a tak každý tým začal odvádět svůj díl v přípravě zajímavých receptů.

I přes možnost využívat digitální technologie se žáci inspirovali především svými kreativními nápady a fantazií. Bylo slyšet klepání, krájení, míchání, ale především švitoření a smích. Po uplynutí soutěžního času 1. kola museli kuchaři odložit vše, co měli v rukou. Následovala prezentace pokrmů a nelehké hodnocení porotou.

Všechny pokrmy byly velmi krásně představeny svými týmy. Udělovaly se body za nejen za prezentaci, vzhled, chuť, originalitu, ale i např. estetický dojem soutěžní dvojice, či čistota pracovního stolu. Po sečtení bodů byly vyhodnoceny tři nejlepší finálové týmy.

Velké finále se konalo hned následující den ve 12:00 h ve cvičné kuchyňce školy. Po úvodním zpestření 2.kola ukázkou kuchařského umu profesionálního kuchaře následovalo samotné zadání soutěžního tématu, tentokrát s tepelnou úpravou. Hlavní slovo měl hlavní chod s netradiční přílohou. Receptury týmů nebyly vůbec jednoduché, jak by se dalo očekávat, a to tentokrát bez inspirace na internetu. Za nedlouho se kuchyňkou začala linout vůně vařených pokrmů a mírné napětí mezi týmy narůstalo až do samotného závěru.

Soutěžní limit byl vyčerpán a porota neměla rozhodně jednoduchou práci. Esteticky vzhledná a chuťově vyvážená jídla, která týmy předvedla, byla pastvou nejen pro oko, ale lahodila i jazyku. Proto i výsledné skóre bylo velmi těsné, ale jak už to v soutěži bývá, vyhrát může jen jeden, v našem případě jeden soutěžní tým.

1. místo obsadil tým ve složení: Magdaléna Halaštová, Nikol Malíková (9. B)

2. místo: Dominika Vrublová, Klára Závadová (9. A)

3. místo: Veronika Bílková, Anička Malíková (8. B)

Všechny finálové týmy byly oceněny diplomem a kuchařskými dárky, které jim budou školní soutěž MasterChefa navždy připomínat.

MasterChef na ZŠ Vyhlídka se velmi vydařil, užili si ho nejen všichni přihlášení žáci, ale i pedagogové a všichni, kteří se aktivně zapojili do jeho příprav a průběhu. Všem patří velké poděkování. Odměnou jsou všem spokojení a nadšení žáci, kteří si doteď s ostatními spolužáky vyměňují své postřehy a zážitky.

Mgr. Jana Adámková

Mgr. Radka Nedvěd Marjaková