Výlet vláčkem za poníky

Výlet vláčkem do Zašové za Shetland poníky. Plemeno těchto odolných poníků má svůj původ v nepříznivých podmínkách severovýchodního Skotska. A tak pro naše Valašské podnebí, je jako dělané. V Zašové provozuje paní majitelka Jana Ondřejová v krásných prostorech klášterní zahrady, o kterou pečují místní senioři, útočiště pro svoje poníky. Stáj Unity nás přivítala veselými kamarády, kteří nezkazí žádnou legraci, jsou to mazlíci i parťáci na dlouhé procházky.

Stáj Unity v Zašové je členem České Hiporehabilitační společnosti pro terapeutické a relaxační využití plemenných poníků. Poníci v Zašové žadoní o pohlazení, napomáhají psychické pohodě a posilují fyzickou zdatnost dětí.

Radost z přímého kontaktu s poníky, či možnosti procházky a samozřejmě i hřebelcování jejich srsti bylo pro děti zážitkem.  Kontakt s poníky, kteří jsou vedeni hyporehabilitační metodou se stává stále rozšířenější v pedagogické i sociální praxi. Stále více je na ni nahlíženo jako na výukový či výchovný proces. A to děti na našem výletě mohly zcela bez omezení vyzkoušet, a užít si i pohybu na hřbetu vybraných poníků.

Součástí zahrady jsou i voliéry s exotickým ptactvem, drobnými hlodavci jako jsou morčátka nebo nespočet různobarevných králíčků. A také výběh s bažantí rodinkou.

Nádherné odpoledne jsme zakončili sladkou odměnou v podobě zmrzliny v Icafé, navíc s možností pikniku a odpočinku u svěže bublající fontány.

Turistické známky, Zašovské oplatky a magnetky děti nakoupily na závěr našeho „zdravého“ výletu za Shetland poníky. Výlet vláčkem, tam a zase zpátky do Zašové za zvířátky se nám nad míru vydařil.